USD33,99
EURO37,48
GBP44,39
EURO/USD1,10
BIST9.419,66
GR. ALTIN2.746,29
BTC1.960.733,49
ETH79.786,49

Temettü Nedir? Temettü Nasıl Alınır?

Temettü Nedir?
Temettü Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsaya yeni girenlerin merak ettiği terimlerden bir tanesi de temettü’dür. Peki bu temettü nedir, temettü payı nedir, nasıl alınır gibi sorularınıza birlikte çözüm olmaya çalışacağız.

Temettü en kısa tanım ile bir şirketin dönem veya yıl sonunda hisse sahiplerine kar payı dağıtmasıdır. Bazı şirketler temettü dağıtır iken bazı şirketler temettü dağıtmamaktadır.

Temettü Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yılsonu veya dönem sonunda temettü ödemesi şirket tarafından genellikle nakit olarak yapılır. Yapılan ödeme şirketin elde ettiği kar üzerinden veya yedek akçe üzerinden gerçekleşmektedir.

Bazen şirketler temettü ödemesini nakit olarak değil de hisse olarak yapar. Hisse sahiplerinin hisseleri bu yol ile artmış olur. Temettü dağıtım tarihleri her firma için farklı olabilir ve her firma farklı oranlarda farklı dönemlerde temettü ödemesi yapabilir. Hatta aldığı karar ile temettü ödemesi yapmayabilir.

Bir örnek vermek gerekirse örneğin A şirketi olsun. İlgili dönem veya yılsonunda hisse başına 1 TL temettü ödeyeceğini beyan etmiş olsun. Eğer bu şirketin sizde 100 adet hissesi var ise temettü ödemesi olarak 100 TL almış veya alacak olursunuz. Bundan vergi kesintisi de yapılabilir.

Ayrıca temettü nedir sorunuza Borsa İstanbul’un hazırlamış olduğu kısa bir video ile yanıt verelim. Aşağıdaki videoyu izleyerek Temettü konusunda bilgi seviyenizi artırabilirsiniz.

Bir Şirketin Temettü Dağıtma Sebebi Nedir?

Şirketin yönetim kurulu temettü kararını alan yapıdır. O şirketin temettü dağıtıp dağıtmayacağını, temettü miktarını ve temettü tarihini yönetim kurulu belirler. ir çok şirket temettü dağıtımını çeyrek bilanço dönemlerinde kar miktarını duyurduklarında yapar. Yani 3 aylık, altı aylık veya yıllık olarak temettü ödemesi dağıtım kararı alınabilir.

Peki şirketler neden temettü dağıtır? Bunun birden fazla sebebi olabilmektedir. Genel olarak yazarsak;

– Şirketlerin elde ettikleri kar hisse sahipleri ile paylaşılır ve şirkete olan güven artırılmış olur. Bu sayede hisse sahiplerinin ellerindeki hisseleri koruma yönünde karar almaları teşvik edilmiş olunur.

– Hisse sahiplerinin kazançları maksimize edilir.

– Düzenli olarak sürekli dağıtılan temettü şirket karının bir sonucudur. Buda şirketin performansının olumlu olduğunu gösterir ve şirketin gelecekteki büyüme ve kazanç beklentisi pozitif yönde olur. Böylelikle daha fazla yatırımcı / hissedar kazanılabilir.

– Şirkete olan güvenin artması ve hissedar sayısının artması ile hisse fiyatında da artış sağlanır. Herkes için kazançlı bir durum ortaya çıkabilir.

– Sürekli dağıtılan temettü beraberinde beklentiyi getirir ve beklenti her dönemde yükselir. Beklentiye paralel bir dağıtım olmaması durumunda negatif bir algı oluşur ve hisse fiyatlarında bir miktar düşüş gözlenebilir.

Tüm bunların yanında her şirket temettü dağıtmak zorunda değildir. Bazı şirketler temettü dağıtmak yerine karı elinde tutarak büyüme hedefini gerçekleştirmeye çalışır veya büyük maliyetli bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyorsa kar payını bu alana aktarabilir.

Temettü Verimi Nedir?

Yatırım yapmayı planlayanlar hisse senedi araştırması ve incelesi esnasında temettü verimini dikkate almaktadır. Temettü verimi, bir şirketin dağıttığı temettü miktarının hisse fiyatına oranı olarak açıklanabilir. Temettü verimi yatırımcının hisse için ödediği fiyatın ne kadarını temettü olarak geri alacağının göstergesidir.

Örnek bir hesaplama yaparsak bir şirketin hisse fiyatı 100 TL olsun. Bu şirket hisse başına 5 tl temettü ödemesi yapıyorsa temettü verimi yüzde 10’dur. (5/50*100=%10)

Temettü Ödemesi Almak İçin Be Zaman Hisse Alınmalı? Temettü Şartları

Temettü (Kar payı) ödemesi alabilmek için temettü ödemesi yapan şirketin hisselerini almamız gerektiğini yazının başından itibaren öğrenmiş olduk. Peki bu temettü ödemesini almak için hisse senedini ne zaman almalıyız?

Temettü ödemesi almak için şirketler genelde temettü tarihi ve hakediş tarihini duyururlar. Temettü ödemesi alabilmek için hakediş tarihine kadar o şirketin hissesini almış olmak gerekir. Hakediş tarihinden sonra hisse senedi alırsanız o dönem için temettü ödemesi almaya hak kazanmamış olursunuz ve temettü ödemesi alamazsınız.

Hakediş tarihi ile temettü tarihi arasında genellikle 2-3 haftalık bir süre olur. Temettü tarihinde temettü ödemesi yapılır ve aracı kuruma bağlı olarak 2 veya 3 iş günü içerisinde hesabınıza geçer. Temettü gelip gelmediğini yatırım hesabınızdan inceleyebilirsiniz.

Temettü Ödemesi Sonrası Hisse Değeri Düşer Mi?

Temettü ödemesi şirket tarafından yapıldığı için yapılan ödeme kadar şirketin hisse değeri düşer. Hisse düşmesi her borsa ve her hisse için geçerli bir uygulamadır. Bir çok kişi bu düşüşe panik ile satım yönünde tepki verir iken bir çok kişi ise alım fırsatı olarak görmektedir.

Bazı durumlarda temettü ödenen hisselere talep çok fazla olur ve hisse değeri düşmeden yükselir. Kısacası temettü ödemesi nedeniyle oluşan düşüş yüksek talep olması ile yükselişe geçebilir.

2023 Temettü Şampiyonları

2023 yılının sona ermesi ile 2024 yılı başlamış ve 2023 son çeyrek kar zarar bilançoları açıklanmıştı. 2023 yılı için en fazla temettü veren firmalar yani 2023 temettü şampiyonları belirlenmiş oldu. 2023 yılında en fazla temettü veren firmaları aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.

2023 Temettü Şampiyonları
2023 Temettü Şampiyonları
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!