USD34,01
EURO37,52
GBP44,55
EURO/USD1,10
BIST9.419,66
GR. ALTIN2.743,87
BTC1.955.325,40
ETH79.771,72

Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Yöntemleri 2024

Pasif Gelir Elde Etme
Pasif Gelir Elde Etme
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pasif Gelir son zamanlarda ülkemizdeki ekonomik durumlar göz önüne alındığında popüler olan bir konudur. Aktif olarak çalıştığınız bir işin yanında çok daha az emek ve zaman harcayarak küçükte olsa sürekli gelir sağlayacağınız iş modelleri genellikle pasif gelir olarak adlandırılmaktadır.

Pasif gelir isminde pasif olması nedeniyle hiç çalışma hiç emek gerekmiyor gibi  düşünülmesin. İşin sürekliliği için sürekli bir takip sürekli bir ilgi gerekmektedir fakat normal işinizin yanında çok çok düşük orandadır.

Bu yazımızda pasif gelir nedir, pasif gelir kaynakları nelerdir, pasif gelir yöntemleri nelerdir onları aktarmaya çalışacağız.

Pasif Gelir Kaynakları

Pasif gelir kaynakları kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin yeteneklerine, elindeki para miktarına, alabileceği risk miktarına göre değişmektedir. Temelde iki ana başlığa ayrılabilir. Para üzerinden para kazanmak ve yetenek üzerinden para kazanmak. Bunları detaylandırmaya çalışalım.

Para ile Para Kazanmak

Pasif Gelir Elde Etme
Pasif Gelir Elde Etme

Para ile para kazanmak konusunu kısaca faiz, kar ve kira getirisi gibi düşünülebilir. Belli bir yatırım yaparak zaman içinde bu yatırımın size sabit bir getiri sağlaması pasif gelir olarak sınıflandırılabilir.

Örneği halka arz hissesi aldığınızda (Bkz. Halka Arz Nedir ) yani paranız ile yatırım yaptığınızda hisselerin yükselmesi sonucunda elde ettiğiniz kazanç pasif gelirdir. Veya borsada (Bkz. Borsa Nedir ) hissesini aldığınız bir şirket temettü verme kararı aldıysa ve size temettü payı (Bkz. Temettü Nedir ) ödeyecekse bu aldığınız tutar da pasif gelir olarak adlandırılır.

Bunların yanında Dividantlar (Hisse senetleri veya yatırım fonları gibi finansal enstrümanlardan elde edilen hisse senedi gelirleri), Yatırım Fonları ve ETF’ler (Düşük maliyetli endeks fonları veya borsa işlem gören fonlar (ETF’ler) gibi yatırım araçlarından sağlanan pasif gelir) pasif gelir kapsamına alınabilmektedir.

Yetenek İle Pasif Gelir Elde Etmek

Bu yazımızın asıl konusuna gelirsek elimizde para olmadığını ve bir yeteneğimizi kullanarak pasif gelir elde etmek için yapabileceğimiz neler var onlara bakalım.

Websitesi / Blog Açmak

Günümüzün en popüler pasif gelir kaynağı bir websitesi açmak, blog kurmak ve sosyal medya üzerinden gelir sağlamaktadır. Sosyal medyada aktifliğinize göre pasif gelirden asıl gelire dönebilir fakat website işleri genel olarak boş zamanlarınızda, hobi olarak yapıldığı için pasif gelir kapsamında değerlendirilir. Websitesi üzerinden reklam yoluyla, sponsorluk anlaşmalarıyla veya bağlı olunan kuruluş pazarlaması yöntemiyle gelir elde etmek mümkündür.

Websitesi açmak wordpress sistemi ile oldukça kolay bir duruma gelmiştir. Wordpress altyapısı ile bir hosting ve alan adı alınarak bilgisayara bir program kurar gibi websitesi kurulumu yapmak mümkündür.

Sadece websitesi açmak ile pasif gelir elde etmek mümkün değildir maalesef. Gelir elde edebilmek için websitenizin trafik alması yani ziyaretçi gelmesi gerekmektedir. Ne kadar fazla ziyaretçi gelir ise o kadar fazla gelir elde etmeniz mümkündür.

E-kitap ve Online Kurs

Pasif Gelir Yöntemleri
Pasif Gelir Yöntemleri

Bilgi ve becerilerinizi paylaşarak e-kitap veya online kurs satışlarından gelir elde etmeniz mümkündür. Bilgi ve tecrübelerinizi detayları ve açıklamaları ile yazarak bir e-kitap oluşturup bu ekitabı satarak pasif gelir elde edebilirsiniz.

Son zamanlarda insanların okuma eğiliminin azaldığı tespit edildi. Artık millet olarak daha az okuyor sosyal medya, youtube gibi yerlerde daha fazla zaman geçiriyoruz. Buda video izlemeye olan ilgiyi artırıyor.

Bilgi ve tecrübenizi online kurs olacak şekilde videoya çekerek ilgili platformlara yükleyebilir ve gelir elde edebilirsiniz. Şu an için en popüler online kurs platformu udemy dir. Udemy türkçe destekli bir uluslararası platform olmakla birlikte türkçe kaynakta çok fazladır. Sizde evinizde işyerinizde veya farklı bir yerde teknik, sosyal, ekonomik videolar çekerek bu videoları platforma yükleyip ziyaretçilere satabilirsiniz. Bir süre sonra yeni video çekmeseniz dahi mevcut videolarınız ilgi çekici ise satın alınmaya devam eder ve sürekli gelir kapısı oluşabilir.

Pasif Gelir Avantajları

Kişilerin pasif gelir elde etmesi günümüzde çok daha avantajlıdır. Özellikle ekonomik planımız dışında bir harcama yapılması gerektiğinde çok faydalı olmaktadır. Örneğin sağlık harcaması, araç kazası gibi beklenmeyen harcamalar bütçeyi zorladığı için size pasif gelir büyük rahatlık sağlayacaktır.

Ayrıca finansal olarak ta bir miktar özgürlük sağlar. İşe ve maaşa olan bağımlılığı azalttığı gibi kendinize olan güveni artırır. Sosyal hayatınıza biraz daha finansman aktarabilmenize olanak sağlar.

Pasif Gelir Elde Etme – Videolu Anlatım

Pasif gelir elde etme yani uyurken bize size kazanç sağlayacak geliri elde etme yöntemleri için aşağıdaki videoyu da inceleyebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!