USD33,89
EURO37,60
GBP44,67
EURO/USD1,11
BIST9.685,49
GR. ALTIN2.810,55
BTC2.060.082,43
ETH83.311,98

İndikatör Nedir? Borsa İndikatörleri 2024

İndikatör Nedir? Borsa İndikatörleri 2024
İndikatör Nedir? Borsa İndikatörleri 2024
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsaya yeni başlayan hemen hemen herkes indikatör kelimesini duymuştur. Hatta bir çok kişinin sürekli indikatör kullanıp indikatörden bahsetmesi nedir bu indikatör sorusunu akıllara getirmiştir.

İndikatör temel olarak borsada teknik analizlerinde kullanılan ve analiz yapılan hisse için al veya sat sinyali veren araçlardır. Genelde grafik üzerinde çalışan indikatörler bir çok değişkene göre al veya sat sinyali verebilir.

Yatırım yapmayı düşünen herkesin temel amacı bir hisseyi veya bir finansal varlığı mümkün olduğunda düşük seviyeden alıp mümkün olduğunca yüksek seviyeden satmaya çalışır. İndikatörler bu işlem için kullanılan ve haber verici olarak adlandırılan araçlardır.

İndikatör Tipleri Nelerdir?

Temelde iki tip indikatör vardır. Bunlar genel ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler olarak adlandırılır.

Genel ekonomik indikatörler, sektörlerin, ülke ekonomisinin büyümesini veya küçülmesini tespit etmek için kullanılan istatiksel araçlar yani göstergelerdir. Temel analizde halka açılmış şirketlerin hisselerine ilişkin performans fikri sağlamak ve bunun içinde ekonomik koşulları, endüstri koşullarını, GSYİH, TÜFE, ÜFE gibi değişkenleri ekleyerek fikir veren indikatörlerdir.

Teknik indikatörler bu yazımızın temel amacı olup borsada hisse senedi, emtia veya forex gibi işlemler öncelikli olmak üzere tüm finansal varlıklar için fiyatın yönünü tahmin etmede kullanılırlar.

İndikatörler Ne İşe Yarar?

İndikatörler temelinde hissenin fiyat yönünü tahmin etmek için istatiksel ve matematiksel verileri kullanan göstergelerdir. İndikatörler grafik üzerine uygulandığında fiyat verisi ve hacim bilgisine göre grafik üzerinde tahmini sonuçlar oluşturmaktadır.

İndikatör Nedir? Borsa İndikatörleri
İndikatör Nedir? Borsa İndikatörleri

Özetle hissenin geçmiş hareketleri analiz edilerek fiyatın gidiş yönü tahmin edilebilir ve aynı koşullar tekrar gerçekleşmeye başladıysa fiyat tahmini yapılabilir. Hazırlanan göstergeler aynı şartlar oluştuğu anda yine hisse aynı tepkiyi verecektir mantığı ile AL veya SAT sinyali olarak tepki gösterir.

Aynı grafikte üzerinde bir çok indikatör çalıştırılabilir. Genelde tek başına kullanılan bir indikatör her zaman doğru sonuç vermemekle birlikte aynı anda kullanılan bir çok indikatör de yanlış sonuca götürebilir.

Borsada En Çok Kullanılan Teknik İndikatörler

Borsa bir çok indikatör bulunmakla birlikte herkes kendi indikatörünü oluşturabilir. Yatırımcıların en çok kullandığı bazı indikatörleri sizler için sıraladık. Hangi indikatör ne işe yarar, ne zaman kullanılır gibi sorularınıza cevap olmaya çalışalım.

Hareketli Ortalama (MA) İndikatörü

Hareketli ortalama indikatörü bir hissenin incelenen zaman içindeki kapanış fiyatlarının ortalamasını alarak gösterge oluşturur. Kısacası hareketli ortalamalar hissenin geçmiş fiyat hareketlerine göre oluşturulur.

Hissenin direnç ve destek seviyelerini belirlemek için 200 günlük hareketli ortalamadan faydalanmak genelde daha yavaş ama daha etkilidir. (Bkz. Destek ve Direnç Seviyeleri Nedir?)

Teknik analiz esnasında yatırımcının tercihine kalmış olmakla birlikte genelde 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalar kullanılır. Hareketli ortalamanın basit, ağırlıklı ve üssel olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Bu üç tipte de analiz edilen dönemdeki fiyat ortalaması alınır. Ağırlıklı ortalama, hisselerin ağırlığına göre gösterge çıkarırken üssel ortalama, yakın dönemdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verir.

Hareketli ortalamaların birlikte kullanılması çok sık görülür. Eğer kısa vadeli hareket (50 günlük) ile uzun vadeli hareket (200 günlük) birbirini keser ise ortaya bir analiz sinyali çıkar. Kesişim noktası yukarı yönde olur ise fiyatların çok kısa vadede yukarı yönlü olacağı tahmin edilir. Tam tersi aşağı yönlü olur ise fiyatların kısa vadede düşeceği tahmin edilir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) İndikatörü

Göreceli Güç Endeksi (RSI) İndikatörü
Göreceli Güç Endeksi (RSI) İndikatörü

RSI, göreceli güç endeksi olarakta kullanılan bir momentum göstergesidir. Bir hisse fiyatındaki yüksek değerli ve düşük değerli koşullar değerlendirilirken hissenin son fiyat değişikliği hızı ve büyüklüğü ölçülür ve 0-100 ölçeğinde 14 günlük zaman bandında kullanılır.

RSI indikatörü 70’in üzerinde bir göstergeye sahip olursa aşırı alım bölgesi oluşur ve aşırı alım bölgesinde olan hisse kısa zamanda satış görebilir. Bu nedenle bu bölge SAT sinyali için yorumlanır. Yani 70’in üzerindeyse SAT sinyali görülür.

RSI indikaötür 30’un altına indiğinde ise aşırı satış bölgesi oluşur ve hisse yakın zamanda satın alınmaya başlanacak demektir. Çünkü hisse yeterince ucuzlamış ve en düşük noktasına gelmiştir. Bu durumda AL sinyali ortaya çıkar.

RSI indikatörünü destek ve direnç seviyeleriyle birlikte kullanmak doğru analiz yapmana yardımcı olabilir.

Destek Seviyesi + Aşırı Satış = AL

Direnç Seviyesi + Aşırı Alış = SAT

Hareketli Ortalama Yakınsaması/Sapması (MACD) İndikatörü

MACD, en kısa tanımıyla hareketli ortalamalara bağlı oluşan ve trendin yönü hakkında ipucu veren bir göstergedir. 12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamaların arasındaki farkın azalması veya artmasından kaynaklanan hesaplamalar standart MACD çizgisini meydana getirir. Aradaki farkın kendi 9 günlük üslü hareketli ortalaması da (trigger seviyesi) sinyal çizgisi olarak kullanılmaktadır.

MACD değeri, sinyal çizgisinin üzerinde kalıyorsa al sinyali üretirken MACD sinyal çizgisinin altına iner ise bu durum sat sinyali olarak yorumlanır.

İndikatör Nedir? Nasıl Kullanılır? – Videolu Anlatım

İndikatör konusunun temellerini ve ne işe yaradıklarını anlatmaya çalıştık. Aşağıdaki videoda indikatör nedir ve nasıl kullanılır gibi konularda eğitici anlatım yer alıyor. Videoyu izleyerek bilginizi geliştirebilir ve indikatör konusunda ilerleme kaydedebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!