USD33,89
EURO37,60
GBP44,67
EURO/USD1,11
BIST9.685,49
GR. ALTIN2.810,55
BTC2.060.082,43
ETH83.311,98

Halka Arz Popülerliğini Kaybediyor 2024

Halka Arz - Borsa İstanbul
Halka Arz - Borsa İstanbul
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halka Arz 2023 yılında oldukça popüler olmuş ve küçük yatırımcı için güzel bir kazanç kapısı haline gelmişti. Halka arz olan şirketlerin hisseleri kısa zamanda %100 civarında artış sağlamış ve öğrenciler dahil olmak üzere küçük yatırımcıları memnun etmişti.

Hatta halka arz katılımları rekor kırarak 8,5 milyon kişiye yaklaşmış ve kişi başı düşen hisse senedi miktarı minimuma gerilemişti. Buna rağmen getirisi halka arza katılan yatırımcıları memnun etmekteydi.

Halka Arzlar Bitiyor mu?

2023 yılının sonuna gelirken halka arz olan şirketler yoluna devam ediyor. Halka arz olan ve olacak olan şirketler için Halka Arz sayfasını inceleyebilirsiniz. Halka arz olan şirketlerin sayılarının artması ve katılımcı sayısının artması ile halka arz getirileri epey düşmüştü. 2023 yılının sonunda bazı halka arz hisseleri arz olduğu fiyatın altına gerileyerek yatırımcısına zarar ettirme pozisyonuna geldi.

Halka arz olan şirketin hisselerini almadan önce iyice araştırılması gerektiğini halka arz gelirinin nerede ve nasıl kullanılacağının incelenmesi gerektiğini daha önceki yazılarımızda paylaşmıştık. (Bkz. Halka Arz Nedir ) Günümüzde herkes her arza katılım sağladığı için gerileme olması normal karşılanmaktadır.

Halka arzlar bitiyor mu sorusunun cevabı bitmiyor. Şirketler her zaman halka arz olmuştur ve 2024 yılında da halka arz olmaya devam edecektir. Yatırımcısını memnun eden halka arzlar bitiyor mu sorusu sorulur ise cevabı kısmen evet olacaktır. Yıl sonu olması ve popüler bir yatırım aracı olması fiyat politikasını etkilemektedir.

Halka Arz Zarar mı?

8,5 milyon kişinin halka arzlara katılması ile halka arz furyası adeta bir çılgınlığa dönüşmüştü. Nitekim son 1 ayda halka arz olan 6 şirketten en fazla kazandıranı %46 artmış durumda. Yazlarında en fazla kazandıran hisse %500 seviyelerini geçmişti. En kötü şirket dahi arz fiyatını ikiye katlayarak yatırımcısının yüzünü güldürüyordu.

Ancak son 1 aydaki şirketlerin halka arz performansları göz önüne alındığında halka arz ile para kazanma devrinin şimdilik sona ereceği görünüyor. Tavan serilerinin çok çabuk bozulması, özellikle halka arza katılan kurumsal şirketlerin ilk günden ellerindeki hisseleri satması diğer küçük yatırımcıları panik satışlarına yönlendirmektedir.

Zarar eden halka arz lardan bahsedecek olursak Aralık ayında arz olan şirketlerden 2 tanesi arz fiyatının altına düşmüş durumda. Yani 2 şirket yatırımcısına zarar ettirdi. Yazıyı yazdığımız esnada halka arz olan bir enerji şirketin arz fiyatının 4 TL altına düşmüş durumdaydı. 14 Aralıkta borsada işlem görmeye başlayan bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi ise ikinci günde tavan bozmuş ve arz fiyatına geri gelmişti. Hatta şu günlerde 5 gün geçtiğinde arz fiyatının daha da altına düşerek yatırımcısına %20 zarar bile ettirmişti.

Halka arz kazançları her ne kadar düşmüş olsa da halka arz katılımları 3-4 milyon kişi seviyelerinde olmaya devam ediyor.

2023 yılının başından itibaren toplam 49 şirket halka arz oldu ve toplam 99,1 milyon yatırımcı halka arzlara katılım sağladı. Toplam yatırım tutarı ise 66,3 milyar TL olarak gerçekleşti.

Halka Arza Yatırım Yapılır mı?

Halka arzlar şimdiye kadar oldu ve bundan sonra da şirketler halka arz olacak. Daha önce de belirttiğimiz gibi halka arza katılmadan önce halka arz bilgilerini okumanızı ve şirket hakkında araştırma yaparak halka arza girmenizi öneriyoruz.

2023 yılı sonunda gördüğümüz zarar ettiren hisseler her zaman olacağı gibi 2023 yaz ayarında 3 haneli kar getiren halka arz şirketleri de her zaman olacaktır. Bu nedenle hangi şirketin halka arzına katılacağınıza sizin karar vermeniz gerekmektedir. İnternetten gördüğünüz yatırım tavsiyelerine göre yatırım yapmamanız, bilginizin olmaması durumunda profesyonel yatırım danışmanları ile çalışmanız sizin avantajınıza olacaktır.

Halka Arz - Borsa İstanbul
Halka Arz – Borsa İstanbul

Borsa Yükselir mi?

2023 sonuna doğru ilerlerken halka arzlarda olduğu gibi Borsa (BIST) da bir miktar gerileme olmuş durumda. BIST 100 endeksi merkez bankasının faiz karı beklenirken güne düşüş ile başlamıştı. Salı gübü %0,83 kayıp yaşayan BIST 100 endeksi 7.725 puanla kapanmıştı. Çarşamba günü ise değişmeyerek 7.725 puandan devam ediyor.

Borsa da en çok kaybettiren alt endeks yüzde 4.86’lık düşüşle spor endeksi oldu. En büyük yükseliş ise yüzde 3.3 ile menkul kıymetler endeksinde görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 2.4 oranında kaybettirirken, holding endeksi de yüzde 1.4 düştü.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!