USD34,01
EURO37,56
GBP44,44
EURO/USD1,10
BIST9.419,66
GR. ALTIN2.750,04
BTC1.981.985,74
ETH80.569,17

Borsa Emir Nedir? Emir Tipleri Nelerdir?

Borsa Emir Tipleri Nedir?
Borsa Emir Tipleri Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa Emir tipleri Borsaya yeni başlayanlar için biraz karışık olmakla birlikte öğrenilmesi gereken temel bilgilerdendir. Borsaya yeni başlayan ve ilk yatırımını yapan herkes tüm işlemler için bir emir olduğunu fark etmiştir. Borsada alım yaparken satım yaparken kısacası her işlemin gerçekleştirilmesi için öncelikle bir emir yani bir talimat verilmesi gerekiyor. Bu emir sayesinde aracı kuruma hisseyi sat veya al şeklinde talimat verilmiş oluyor.

Borsa Emir ilişkisinde verilen emrin temelinde işlemin türünü yani alım mı yoksa satım mı olduğu, işlemin büyüklüğü, işlemin fiyatı ve verilen emrin geçerlilik süresi gibi bilgilerin yer alması gerekiyor.

Borsa Emirlerinde bir çok emir türü bulunuyor. Bu yazımızda Piyasa emri, Limit Emir, Stop emir ve Stop Limit emir tanımlarını sizlere aktaracağız.

Borsa İstanbulda Seanslara Göre Emir Tipleri
Borsa İstanbul’da Seanslara Göre Emir Tipleri

Piyasa Emri – Market Order Nedir?

Piyasa emri için fiyattan ziyade işlemin hızı önemlidir. Eğer hızlı işlem yapmak fiyattan daha önemliyse ve borsadaki anlık fiyat üzerinden alım satım yapılacaksa piyasa emri yani market order tercih edilmelidir.

Peki Piyasa Fiyatı ne anlama geliyor

Piyasa fiyatı, bir hissenin işlem gördüğü andaki en güncel fiyatıdır. Yani o andaki piyasa fiyatıdır. Hisseler, borsada işlem gördükleri esnada anlık olarak değişim göstermektedir. Piyasa fiyatı sizin işlem yapacağınız andaki fiyat olarak açıklanabilir.

Piyasa emrinde sadece miktar girilerek işlem yapılır, herhangi bir fiyat belirtilmez. Piyasa emrinde fiyat çok değişken olduğu için emir verdiğiniz andaki fiyattan hızlı işlem görebilmesi için piyasa emri olarak talep girilir. Verdiğiniz emrin sonrasında karşı taraftan sizin verdiğiniz emrin tam tersini veren (alım veya satım) kişi ile eşleşme sağlanarak işlem gerçekleştirilir. Kısacası almak istenilen veya satmak istenilen hisse miktarı o andaki fiyat üzerinden işlem görür.

Piyasa Fiyatının sakıncası nelerdir?

Piyasa Emrinde fiyatlar sürekli anlık olarak değiştiği için verdiğiniz emir istediğiniz fiyattan farklı bir fiyatta gerçekleşebilir. Daha yüksekten alım yapmak daha düşükten satış yapmak durumunda kalınabilir.

Limit Emir – Limit Order Nedir?

Limit emir için daha iyi bir fiyat önceliklidir. Çok hızlı işlem gerçekleşmese de istenilen fiyat üzerinden işlem gerçekleşebilir. Eğer fiyat sizin için süreden daha önemliyse Limit Emir tercih edilmelidir.

Limit Emir’deki tek şart alım veya satım yapacak kişinin kendi belirlediği fiyat veya daha yüksek bir fiyat olarak gerçekleşmesidir.

Örneğin bir hisse için alış emri veriliyor ise hissenin düşmesini bekledikleri fiyat girilir ve hisse o fiyata düştüğünde alış yapılır. Tam tersi satış için emir veriliyor ise hissenin ulaşması beklenilen fiyat girilir ve hisse o fiyata yükseldiğinde satış gerçekleşir.

Limit Emir’deki handikap verilen emirlerin gerçekleşme garantisi yoktur. Yani hisse sizin belirlediğiniz fiyata düşmezse veya yükselmezse işlem gerçekleşmez.

Peki Limit Emir Avantajı Nedir?

Limit emirdeki en büyük avantaj verdiğiniz fiyat teklifinde işlemin gerçekleşmesidir. Ayrıca piyasanın kapalı olduğu anda dahi limit emir vererek piyasa açılışında hissenin tahmininiz doğrultusunda ilerlemesi ile istediğiniz noktada işlem yapabilirsiniz.

Ayrıca verdiğiniz limit emirin dışında piyasa emri daha avantajlı ise piyasa fiyatı üzerinden işlem görürsünüz.

Borsa Emir – Stop Emir – Stop Order Nedir?

Stop Emirde zararı durdurmak ve elde edilen karı korumak amacı baskındır. Stop emir de kaybı sınırlı tutup fiyattan ziyade hız önemli ise tercih edilen bir emir türüdür.

Stop Emir’de alım ve satım işlemi yaparken yatırımcı piyasa fiyatından gerçekleşmesi için stop fiyat şartı girer. Verilen emrin gerçekleşmesi için hisse fiyatının girilen stop fiyata ulaşması veya geçmesi gereklidir. Stop fiyata ulaşıldığında piyasa fiyatı üzerinden işlem gerçekleştirilir.

Limit Emir ile Stop Emir Farkı Nedir?

Temel tanımları aynı olmakla birlikte limit emirde bir hisse için girilen hedef fiyat ile ucuzdan alıp yüksek fiyattan satış hedeflenir. Piyasa fiyatından yüksek veya düşük emir verilemez.

Stop emirde ise piyasa fiyatından daha yüksek bir fiyattan alış ve satış emri verilebilir. Bu emirde yatırımcının beklentisi doğrultusunda hareket edilir ve girilen hedef fiyata ulaşıldığında işlem gerçekleşir.

Stop Limit Emir – Stop Limit Order Nedir?

Stop Limit Emir’de istenilen fiyattaki fırsatın yakalanması önceliklidir. Stop limit emri çok küçük bir fark olmakla birlikte Stop emrine çok benzemektedir. Stop limit emir’de limit emirde öğrendiğimiz üzere piyasa fiyatından değil bizim belirlediğimiz fiyat üzerinden gerçekleşmektedir.

Bu emirde stop emirden farklı olarak hisse senedinin stop fiyat hedefine ulaştığında harekete devam etmesi değil yön değiştirdiğinde tekrar eski hareketine devam etmesidir.

Borsa Emir Tipleri – Video Anlatım

Borsa Emir tiplerini Midas Akademi anlatımı ile aşağıdaki videodan inceleyebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!