USD33,99
EURO37,50
GBP44,41
EURO/USD1,10
BIST9.419,66
GR. ALTIN2.743,67
BTC1.958.076,70
ETH79.560,67

2024 Bayram İkramiyesi Ne Kadar?

2024 bayram ikramiyesi
2024 bayram ikramiyesi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayram İkramiyesi emeklilere her bayram seyyanen ödenen ve ilk 1000 TL olarak başlayan ardından geçtiğimiz 2000 TL olarak verilen bir para. Ülkemizde emeklilerin geçim şartlarının zorlaşması ve enflasyon nedeniyle emeklilere bayram ikramiyesi veriliyor.

Peki bu bayram ikramiyesi bu yıl ne kadar olacak? Geçtiğimiz yıl 2000 TL olan ikramiye bu yıl artacak mı? Yoksa önceki yıllarda (1000 TL) uzun bir süre sabit kalıp ve artmadığı gibi bu yılda mı artmayacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın bu konu ile ilgili açıklamasını ve uzmanların yorumlarını sizlerle paylaşalım.

2024 Bayram İkramiyesi

Belediye seçimlerinin yaklaşması ile yönetimlerin vaatleri ardı ardına sıralanıyor, uygun olanlar devlet tarafından uygulanıyor. SSK ile Bağ-Kur emekli zam oranları önce %37 olarak açıklanmış ardından yüzde 49,25’e yani memur emekli zam oranına çıkarılmıştı. (Bkz. 2024 Emekli Maaş Oranları) Ayrıca en düşük emekli maaşı da 10 bin TL olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2024 yılı emekliler yılı ilan edildi. Peki emekliler yılında emeklilere ödenen bayram ikramiyesi de maaşlar gibi artacak mı?

Bu konuda en yetkili isimlerden biri olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bayram ikramiyeleri ile ilgili katıldığı bir toplantıda açıklama yaptı ve gerekli durumda bayram ikramiyesinde artış olabileceğini söyledi. Bakan Işıkhan’ın sözleri şu şekilde:

Emeklilerimiz müsterih olsun Cumhurbaşkanımız da bizler de emeklilerimizin yanında olduk. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya gelip görüşeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız. Biz hükümet olarak bu adımı atmaya hazırız. Çalışmalara kısa sürede başlayabiliriz.

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarından anlaşılacağı üzere emekliler için bayram ikramiyesinde bir zam sinyali var. Peki bu zam ne kadar olacak? Henüz resmi bir açıklama olmasa dahi tahminler ve kulis bilgileri ortaya çıktı.

2024 Bayram İkramiyesi Ne Kadar?

2024 Bayram İkramiyesi
2024 Bayram İkramiyesi

Bayram ikramiyesi güncel olarak 2000 TL. Eğer herhangi bir değişiklik olmaz ise emekliler bayram öncesinde 2000 TL olarak ikramiyelerini alacak. Fakat bakan Işıkhan’ın açıkladığı gibi bu ikramiyenin artırılması gündemde.

Emekli ikramiyelerinin de maaş zammı oranında yani yüzde 49,5 oranında artırılması en olası ihtimal. Genel beklenti ve tahminler şu an 2000 TL olan ikramiyenin 3000 TL olması yönünde. En az yüzde 50’lik bir artış yapılması bekleniyor.

Bir diğer ihtimal ise emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olması yönünde. Cumhuriyet Bayramında emeklilere tek seferlik 5 bin TL ikramiye verilmişti. Bu ikramiye tutarı bayram ikramiyesi olarakta güncellenebilir. Bu ihtimal düşük olsa da bir çok kişi için anlamlı olarak görülüyor.

Çok yüksek bir beklenti olarak olmasa da emekli bayram ikramiyelerine 2024 yılında yüzde 100’lük bir artış yapılması ve 2 bin TL’den 4 bin TL’ye çıkarılması da olası.

Yukarıdaki üç ihtimal 3000 TL, 4000TL ve 5000TL olarak sıralanıyor. Tüm emekliler 5 bin TL olmasından yana fakat ekonomik bütçe durumlarına gör karar alınacak.

Bayram İkramiyesi İçin Yasal Düzenleme

Bayram ikramiyesinin tutarı netleştiğinde emeklilerin alabilmesi için öncelikle yasal bir süreç gerekiyor. Önümüzde ilk olarak Ramazan Bayramı olduğu için Ramazan Bayramı öncesinde yasak düzenleme yapılarak emekli ikramiyelerinin ne kadar olacağı ve ne zaman yatırılacağı belirlenecektir.

Alınan kararın meclisten geçmesi ile süreç tamamlanmış olacak ve emekliler bayram öncesinde emekli ikramiyesini alabilecekler.

EYT ile emekli olanlar bayram ikramiyesi alabilir mi? şeklinde bir çok soru sorulduğu için açıklama yapalım. 2023 yılında EYT ile emekli olanlar tüm emeklilere verilen bayram ikramiyelerini aldı. Bu nedenle 2024 yılında da EYT’liler bayram ikramiyesi alacak. EYT’li olanlarda artık normal emekli olup tüm emekli haklarından eşit şekilde faydalanmaktadır.

2024 Emekli İkramiyesi Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Emekli ikramiyeleri genelde Bayramlardan önce yapılıyor. Bayram aylarında normal ödeme tarihlerinden farklı olarak bayramdan 1 veya 2 gün önce ödemeler yapılabilir.

Ramazan Bayramı 10-11-12 Nisan 2024 tarihine denk geliyor. Ramazan bayramında bayram ikramiyesi 10 Nisan’dan önce yatabilir.

Kurban Bayramı ise bu yıl 16-17-18-19 Haziran tarihlerinde olacak. Kurban bayramı emekli ikramiyeleri ise 16 Hazirandan önce yatacaktır.

Emekli maaşları da önceki bayramlardan bayramdan 1-2 gün önce yatmıştı. Bu yıl bayramlar ayın ortasından daha önce olduğu için erken yatmama ihtimali bulunuyor. İlerleyen günlerde tüm belirsizlikle giderilecektir.

Emekli İkramiye Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın emekli bayram ikramiyelerinin zamlanabileceği ile ilgili açıklamayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!