USD34,02
EURO37,52
GBP44,62
EURO/USD1,10
BIST9.624,04
GR. ALTIN2.753,24
BTC1.967.920,98
ETH81.262,45

Faiz İndirimi Ne Zaman Olacak? Eylül 2024

featured
Faiz İndirimi Ne Zaman Olacak? Eylül 2024
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faiz İndirimi son zamanların en büyük beklentilerinden bir tanesi haline geldi. Merkez bankasının faiz artırımı sona erip uzun zamandır faizi sabit tutması ve başka ülkelerin merkez bankaları tarafından faiz indiriminin başlaması acaba bizde de faiz indirimi gelecek mi sorularını ortaya çıkardı.

TÜİK Ağustos 2024 enflasyon oranını aylık yüzde 2,47 olarak açıkladı ve yıllık enflasyon yüzde 51,97 ‘ye düştü.

Faiz İndirimi Ne Zaman Olacak?

Yıllık enflasyon Ağustos ayında baz etkisi ve sıkılaştırma adımlarıyla %52’nin altına inerken, ekonomistlere göre veriler henüz faiz indirimine işaret etmiyor.

Ekonomistler hizmet enflasyondaki katılığın devam ettiği ve çekirdek göstergelerin TCMB’nin faiz indirimi için işaret ettiği alana gerilemediği görüşünde.

TCMB’nin büyük bölümü gelecek yıl olmak üzere faiz indirimlerine gideceği tahmin edilirken Reuters anketine göre 2025 sonuna kadar TCMB’den 20 puandan fazla faiz indirimi bekleniyor.

Ekonomistlerin Faiz İndirimi Yorumu

Merkez Bankası Faiz İndirimi
Merkez Bankası Faiz İndirimi

Enflasyon verileri TCMB’nin faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını anlamak için yakından izleniyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, “Ağustos’ta mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyon (B ve C) yüzde 3’ün üzerinde, hizmet enflasyonu %4’ün üzerinde. Bu aşamada faiz indirimini destekleyecek bir veri yok” dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise, “Politika faizinde Eylül ayında da değişim beklemezken, bir süre daha yüzde 50 seviyesinde korunacağı düşüncesindeyiz. Bu sürenin uzunluğu ise, enflasyon ana eğilimi ve enflasyon beklentilerinin TCMB senaryosuna, özellikle 2025 yılı için, uyumu gelişmelerine bağlı olacaktır” dedi.

Reuters anketine göre, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 42,95 ile TCMB’nin yüzde 38 olan tahmininin üstünde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB’nin piyasada iddialı bulunan 2025 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 14 seviyesinde.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!