USD33,89
EURO37,60
GBP44,67
EURO/USD1,11
BIST9.685,49
GR. ALTIN2.810,55
BTC2.039.950,77
ETH82.259,00

2024 Pasaport Ücretleri

2024 Pasaport Ücretleri
2024 Pasaport Ücretleri
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Pasaport Ücretleri yeniden değerleme oranında artırılacak ve yeni pasaport almak isteyenler yeni fiyattan almaları gerekecek. Şu an için bir çok kişi pasaport başvurusu yapmasına karşın yeni pasaportlar henüz başvuru sahiplerine teslim edilmemiş durumda.

Pasaport bekleyen bir çok kişi bulunuyor. Bu durum her yıl sonuna doğru olmakla birlikte mevcut fiyattan pasaport yeniletmek isteyenler genelde Aralık ayında başvuru yapıyor.

2024 Pasaport Ücretleri

Peki 2024 yılında pasaport ücreti ne kadar olacak? Pasaport ücretleri her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. 2023 yılı için yeniden değerleme oranı %28 olarak belirlenmişti. Pasaport ücretleri de bu doğrultuda %58 olarak artırılacak.

Cumhurbaşkanının yeniden değerleme oranını %0 artırma ve %50 azaltma yetkisi bulunuyor. 2022 yılı yeniden değerleme oranı %123 olup cumhurbaşkanı pasaport harçları için artırma veya azaltma yetkisini kullanmamış ve pasaportlar yeniden değerleme oranında artırılmıştı.

Eğer cumhurbaşkanı bu yılda yetkisini kullanmaz ise pasaport harçları %58 oranında zamlanacak. 4 bin 943 lira olan 4-10 yıllık pasaport harcı 2024 yılı itibariyle 7 bin 833 lira olacak. Genel görüş Cumhurbaşkanının değişiklik yetkisini kullanmayacağı ve pasaport harçlarına %58 zam geleceği yönünde.

Peki diğer pasaport harçları ( 1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık süreli) ne kadar olacak? Aşağıdaki tabloda tüm pasaport süreleri için %58 yeniden değerleme oranında zam yapılması durumunda oluşacak yeni fiyatlar yer almaktadır.

2024 Pasaport Ücretleri
2024 Pasaport Ücretleri

2024 Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar Olacak?

Yurtdışı çıkış harcı veya diğer bir ismi ile yurt dışı çıkış pulu türk vatandaşlarının yurt dışına çıkarken devlete ödemeleri gereken bir vergi türüdür. Uzun yıllar 15 TL olan yurt dışı çıkış pulu 2022 yılında 50 TL olarak güncellenmişti. Ardından 2023 yılının başında 150 TL olarak revize edildi. Yapılan zamlardan görülebileceği üzere yurt dışı çıkış harcı yeniden değerleme oranında artırılmıyor.

2024 yılı için yurt dışı çıkış pulu fiyatları hakkında herhangi bir açıklama yapılmamış olmasına karşın %58’lik yeniden değerleme oranında artması durumunda 237 TL olacak. Bu vergi türü yeniden değerleme oranından daha fazla artırıldığı için 250 TL veya 300 TL civarında olması bekleniyor.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

Yeniden Değerleme Oranı hesabı Vergi Usul Kanununun 298’inci maddesine göre yapılıyor. Yeniden değerleme oranı hesaplanırken mevcut yılın ekim ayı ile bir önceki yılın ekim ayı arasındaki Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı alınıyor. Yani bu yıl için yapılan hesaplama Ekim 2022 – Ekim 2023 dönemi arasındaki Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ortalama fiyat artışı %58 olarak gerçekleştiği için yeniden değerleme oranı da %58 olarak hesaplandı.

Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.

2024 Yeşil Pasaport

Yeşil pasaport devlet memurlarına1/3 kademe ve dereceye geldiklerinde veriliyor. Yeşil pasaportun en büyük avantajı avrupa ülkelerinde ve daha bir çok ülkede vize almaya gerek olmaması. Vize ücretinin 90€ olduğunu ve aracı kurumların payı ile 140€ olduğu düşürsek her yurt dışı turunda 4500 – 5000 TL gibi bir vize bedelinden kurtulmak anlamına geliyor.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport almak için yeterli kademe ve dereceye gelen memurlar öncelikle hususi damgalı pasaport formunu doldurmaları ve kurumlarına imzalatmaları gerekiyor.

Hususi Damgalı Pasaport Formu
Hususi Damgalı Pasaport Formu

Form doldurulup amirlere imzalattıktan sonra vergi dairesine pasaport değerli kağıt bedeli olarak kişi başı 790 TL ödenmesi gerekiyor. Memurlardan pasaport harcı alınmıyor. 5 yıllık pasaport için sadece 790 TL değerli kağıt bedeli ödenmiş oluyor. 783 TL’lik pasaport harcı ödenmiyor.

Nüfus müdürlüğünden normal pasaport randevusu alınarak başvuru tamamlanmış oluyor. Randevuya giderek gerekli işlemleri yaptıktan sonra başvurunuz alınıyor ve 1 hafta 10 gün içerisinde pasaportunuz adresinize PTT kargo ile geliyor.

Yeterli derece ve kademeye gelen ve yeşil pasaport almaya hak kazanan memur aynı zamanda eşine, çocuğuna ve anne ile babasına da yeşil pasaport hakkı kazandırıyor. Başvuru öncesinde Hususi Damgalı Pasaport Formu’na yeşil pasaport alacak herkesin isminin ve diğer bilgilerinin yazılması gerekiyor.

2024 pasaport, ehliyet ve kimlik belgeleri fiyatlarına ilişkin haberi aşağıdaki videodan inceleyebilirsiniz. Pasaport almayı düşünüyorsanız bu bilgiler oldukça işinize yarayacak.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!