USD34,03
EURO38,01
GBP45,26
EURO/USD1,11
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.825,23
BTC2.154.046,77
ETH82.954,94

2024 Asgari Ücret Zam Miktarı

2024 Asgari Ücret
2024 Asgari Ücret
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Asgari Ücret zammını hemen hemen herkes merak ediyor. Asgari ücret görüşmeleri başlamış iken ortaya atılan zam miktarları sürekli farklı oluyor. %35 zam miktarını veren de var %70 zam yapılacağını söyleyen de var. Peki 2024 Asgari Ücret zammı ne kadar olacak?

Öncelikle asgari ücretin tanımını yapalım. Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücrettir. (Bkz. Resmi Gazete)

2024 Asgari Ücret Zam Oranı

2024 Asgari Ücret zam oranı henüz netleşmemesine rağmen farklı rakamlar ortada dolaşıyor. Asgari ücret tespit komisyonu bugün ( 11 Aralık 2023 Pazartesi ) toplandı ve görüşmelerini tamamladı. Görüşme sonrasında herhangi bir mutabakata varılmadı.

Asgari ücret zammı Aralık ayı içerisinde netleşmiş olacak. Asgari ücret komisyonunun toplantı sayısı dördü bulabilirken genel olarak üçüncü toplantı sonrasında asgari ücrete yapılacak zam miktarı açıklanıyor.

Şu an 2023 yılı asgari ücreti 11.402 TL. Toplantılarda konuşulan en düşük zam oranının %35 olduğu söyleniyor. Eğer asgari ücrete %35 zam yapılır ise asgari ücret 11.402 TL’den 15.392 TL’ye çıkmış olacak.

Bir sonraki konuşulan zam oranı ise %40. Eğer asgari ücrete %40’lık bir zam yapılır ise asgari ücret 15.962 TL olacak.

Çok dillendirilmese de arada konusu geçen zam oranı %45. Eğer asgari ücrete %45’lik bir zam yapılır ise asgari ücret 16.532 TL olacak.

Herkesin beklentisi olan ve yapılması beklenen zam oranı ise %50. Eğer asgari ücret %50 oranında arıtılır ise asgari ücret 17.103 TL olacak.

Çok beklenmese de eğer asgari ücret zammının tek seferde yapılacağını göz önüne alırsak %55 oranında zam ufukta belirirse o zaman yeni zam miktarı 17.673 TL’ye yükselebilir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu

Asgari ücret tespit komisyonu kimlerden oluşur? sorusu bir çok kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Asgari ücret tespit komisyonu yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşmaktadır. Son yıllarda enflasyonun artması ile asgari ücret komisyonu genel olarak enflasyon oranında zam yapılması konusunda mutabık kalmıştır.

2024 Asgari Ücret Tespit Toplantısından Notlar

2024 Asgari Ücret tespit komisyonu 11 Aralık 2023 tarihinde toplandı. Toplantı öncesinde taraflardan ılımlı mesajlar gelmiş ve sürece ilişki olumlu bir hava yaratılmıştı.

2024 Asgari Ücret Tespit Komisyonu
2024 Asgari Ücret Tespit Komisyonu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret toplantılarında hakem konumunda olduklarını ve işçi ile işveren taraflarının uzlaşı içinde ve belirlenen sürede asgari ücret zammını kararlaştırmalarını beklediğini belirtti. Çalışanların enflasyonu ezdirilmeyeceğini ve bunun yanında istihdamı koruyacak hatta istihdam artışını sağlayacak bir asgari ücret için çalışacaklarını söyledi.

İşveren tarafını temsil eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol dengeli bir asgari ücret üzerinde uzlaşı sağlanılması gerektiğini istihdamın ve üretimin desteklenmesi gerektiğini, devlet tarafından verilen desteklerin bu dönemde çok daha önemli olduğunun farkında olduklarını açıkladı.

İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise Milyonlarca işçiye ve ailesine, işverenlere hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum. Asgari ücretin tespitinde geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir, açıklamasında bulundur.

Toplantının sonunu kısaca özetlersek toplantıda herhangi bir ücretin konuşulmadığı aktarıldı ve bir sonraki toplantı 18 Aralık Pazartesi saat 13.30‘da yapılacak.

Belirlenecek olan asgari ücret 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak. Çalışanlar ise zamlı maaşlarını 1 Şubat 2024’te alacak.

2023 Enflasyon Oranı

Ülkemizde enflasyon 2023 yılında da artmaya devam etti. TÜİK tarafında açıklanan kasım ayı enflasyonu eklendiğinde son 5 aylık enflasyın %33,36 olarak gerçekleşti. Aralık ayı sonunda enflasyon ise Merkez bankasının tahmini %65 (yıllık) seviyelerinde. 6 Aylık enflasyonun %38’i geçmesi bekleniyor. bu kapsamda asgari ücrete %40-%50 oranında zam yapılması beklentiler arasında.

2024 Asgari Ücret Açıklandı

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret açıklandı. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak 2024 yılı asgari ücreti cumhurbaşkanı tarafından değil Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Bakan Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada 2024 yılı için asgari ücretin 17.002 TL olduğunu duyurdu.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!