USD33,99
EURO37,57
GBP44,42
EURO/USD1,10
BIST9.526,91
GR. ALTIN2.751,90
BTC1.982.594,09
ETH80.352,57

2024 Asgari Ücret 2. Tur Toplantısı

2024 Asgari Ücret
2024 Asgari Ücret
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 asgari ücret zammının belirlenmesi için ilk tur toplantısı 11 Aralık 2023 tarihinde yapılmış toplantıda herhangi bir ücretin konuşulmadığı açıklanmıştı. İlk toplantıda ekonomik durumlar ortaya çıkarılmış ve genel beklentiler üzerine toplantı yapılmıştı.

2024 asgari ücret toplantılarının ikincisi 18 Aralık 2023 tarihinde yapılacak. İkinci toplantıda asgari ücret üzerine konuşulacağı ve rakamların konuşularak pazarlık yapılması bekleniyor.

2024 Asgari Ücret Pazarlığı

2024 Asgari ücreti belirlemek için asgari ücret tespit komisyonu ikinci kez 18 Aralık tarihinde toplanacak. Bu toplantıda ilk kez ücret konuşulacak olup işçi ve işveren tarafları sunulacak ekonomik veriler, enflasyon oranları üzerinden pazarlık yaparak asgari ücreti belirlemeye çalışacak.

İşveren tarafı düşük bir asgari ücret savunur iken işçi tarafı ise daha yüksek bir asgari ücret verilmesi gerektiğini savunuyor.

Genel olarak asgari ücret zam beklentisi %35 ile %45 civarında olması yönünde. Asgari ücret zammı 7 milyon asgari ücretli çalışan ile bunların aileleri ve hemen hemen her alanı etkilemesi bekleniyor.

Asgari ücret tespit komisyonu ile 18 Aralıkta yapılacak ikinci toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile TÜİK temsilcilerinin, ekonomik verileri, enflasyon verilerini ve raporları komisyonla paylaşacak. Paylaşımın ardından işçi tarafı ile işveren tarafı beklentileri ile asgari ücret için taleplerini dile getirecek ve ardından pazarlık başlayacak.

2024 Asgari Ücret Görüşleri

2024 Asgari Ücret Tespit toplantılarından ilkinin tamamlanması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuşma yapmış ve asgari ücret ile çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini yinelemişti. Bakan Işıkhan konuşmasında;

“2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir.”

sözlerini sarfetmişti.

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar toplantı sonrasında yaptığı konuşmasında;

“Çalışanların kendisine ve ailesine, insanlık haysiyetine uygun bir yaşam sağlaması gereken ücrettir. Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bir anayasal hükümdür. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.”

açıklamasını yapmıştı.

2024 Asgari Ücret Nasıl Belirlenecek?

Asgari ücreti belirlemek için Asgari ücret tespit komisyonu her yıl aralık ayında toplanıyor ve asgari ücret üzerine toplantılar yaparak asgari ücreti belirliyor. Yasalara göre asgari ücret tespit komisyonu her birinden beşer temsilci olmak üzere hükümet, işçi ve işveren taraflarından oluşuyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2024 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret zammı Aralık ayı içerisinde netleşmiş olacak. Asgari ücret komisyonunun toplantı sayısı dördü bulabilirken genel olarak üçüncü toplantı sonrasında asgari ücrete yapılacak zam miktarı açıklanıyor.

Şu an 2023 yılı asgari ücreti 11.402 TL. Toplantılarda konuşulan en düşük zam oranının %35 olduğu söyleniyor. Eğer asgari ücrete %35 zam yapılır ise asgari ücret 11.402 TL’den 15.392 TL’ye çıkmış olacak.

Bir sonraki konuşulan zam oranı ise %40. Eğer asgari ücrete %40’lık bir zam yapılır ise asgari ücret 15.962 TL olacak.

Çok dillendirilmese de arada konusu geçen zam oranı %45. Eğer asgari ücrete %45’lik bir zam yapılır ise asgari ücret 16.532 TL olacak.

Herkesin beklentisi olan ve yapılması beklenen zam oranı ise %50. Eğer asgari ücret %50 oranında arıtılır ise asgari ücret 17.103 TL olacak.

Çok beklenmese de eğer asgari ücret zammının tek seferde yapılacağını göz önüne alırsak %55 oranında zam ufukta belirirse o zaman yeni zam miktarı 17.673 TL’ye yükselebilir.

2024 Asgari Ücret
2024 Asgari Ücret
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!